2011. március 20., vasárnap

Képviselőfánk

Tésztához


4,8 dl víz
8 g só
16 g cukor
20 dkg vaj
8 dkg cukor
10 (kisebb) tojás





Forraljuk fel a vizet, a sót, a cukrot és a vajat. Húzzuk le a tűzről, egyszerre keverjük hozzá a lisztet, és dolgozzuk el jól fakanállal.
Tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés közben szárítsuk ki a tésztát. lég kemény massza lesz belőle. Egy műanyag edényben keverjük hozzá egyenként a tojásokat. A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie. Ne legyen túl hideg. Kanállal tegyünk a tepsire kisebb gombócokat (mandarin méretőeket kb), egymástól 3-3 cm-re. Amíg sütjük ne engedjük, hogy kinyissa valaki a nyitott sütő mellett az ajtót. 200-220°-on süssük, légkeveréssel, kb 20 percig. Amíg sül elkészíthetjük a krémet:


Krémhez


1,5 l tej
9 tojássárgája
37,5 dkg cukor
9 dkg liszt
3 dkg kukoricakeményítő (vagy krémpor)
2 cs vaníliás cukor


Vastag falú lábasban forraljuk fel a tej nagy részét (kb 13,5 dl-t) és benne a vaníliás cukrot. A lábast előtte vízzel öblítsük ki, hogy ne süljön rá a tej. Habverővel keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral.
Adjuk hozzá a lisztet és a kukoricakeményítőt, aztán pedig a 1,5 dl hideg tejet. Addig keverjük, amíg sima krémet nem kapunk.
Állandó kevergetés közben adjuk hozzá a krémhez a forró tej 1/3-át, aztán a maradékot. Vigyázzunk, hogy a tej ne süljön rá az edényre. Tegyük ismét közepes tűzre, és állandó kevergetés közben forraljuk fel. Kb 20 másodpercig főzzük.
A krémet öntsük fém vagy jénai edénybe, hogy hamarabb kihűljön. Tetejére szórjunk egy kevés porcukrot.


Kb 3 tepsi fánk lesz belőle (~40 db)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése